Piatra Craiului: Plaiul Foii – Cabana Ascunsa – Braul Cioranga Mare

Trecem din Bucegi in Piatra Craiului pentru un traseu de o zi descris de David Neascu, din pacate, fara poze.

Timp: 8 – 9 ore
Echipament: casca alpinism
Dificultate : usor spre mediu
Din parcarea cabanei Plaiul Foii se pleaca pe drum inapoi spre Zarnesti aproximativ 1km, lasand pe stanga casele care s-au construit in ultimul timp.
In prima curba de ,,ac de par”, apucam pe un drum pietruit care urca printr-o poiana larga de unde vom vedea la limita padurii o ruina (fosta stana).
Din cauza viiturilor din vara, acest drum este rupt in doua de un sant foarte adanc. Intram in padure, urmand timp de o ora o poteca usor vizibila pana la izvorul Capitanului Orlovschi. Atentie! Este un firicel de apa captat si ingrijit de iubitorii muntilor P.C.
Este destul de dificil de observat, asa ca trebuie sa fim atenti la pata de umezeala din firul vaii (dreapta noastra cum urcam). Aprovizionam cu apa si urcam pieptis o panta foarte abrupta spre peretele din fata noastra. Se numeste Malul Galben. Pe stanga cum urcam se observa foarte bine un alt horn : Hornul Nisipos. Urcam pana la baza peretelui (Malul Galben) si facem la dreapta pe un peretel de 5-6 m, urmam poteca abia conturata avand grija sa tinem tot timpul stanga. Spre dreapta se observa o poteca pe care daca nu o stii nu te baga! Duce spre Braul de Jos. Pe traseu avem si cateva cabluri de ajutor. In max. 30 de minute iesim intr-o sa bine conturata in plina padure.
Am ajuns in punctul numit ,,La Tortite”, de aici spre dreapta, pieptis prin padure, trecem pe sub o stanca mare ,,Adapatoarea Caprelor”. Avem de trecut o saritoare cu cablu pe stanga si tinem poteca tot spre stanga pana intr-o alta sa unde gasim la altitudinea de 1690 m Refugiul Sperantelor sau mai bine spus Cabana Ascunsa.
La 5 minute de aici spre dreapta este Scara de Fier care te coboara in Padina lui Calinet si se contureaza foarte bine pe sub stanci Braul de Mijloc.
Dar noi facem spre stanga (de la Cabana Ascunsa) – urmand poteca spre stanga este Braul Cioranga Mare. Dupa 5 minute, pe dreapta, prima ruptura in munte este traseul nostru. Este Valcelul cu Fereastra. Intram in prima saritoare (daca e umeda, o vom aborda cu mare atentie), urmeaza inca 2 saritori pana trecem printr-o spectaculoasa arcada in stanca. Suntem pe drumul cel bun, in fata valea se deschide si urmam o poteca marcata cu momai. Pe tot parcursul Valcelului cu Fereastra trebuie avuta mare grija la pietre. Mai bine urcam grupuri, dar oricum cred ca purtarea castii de protectie este obligatorie.
De la Fereastra avem grija tot timpul sa nu ratacim drumul. Ne va ,,pacali” destul de usor o poteca pe care o vom intalni ( Braul de Sus ). Este bine sa mergem 5 minute spre dreapta pe Braul de Sus, apoi pe sub un perete deasupra jnepenilor tinem stanga pana intr-un fir de vale bine conturat pana iesim in creasta. Din creasta P.C. ne uitam in jos, de unde am venit si vedem o mica fereatra pe dreapta. Este de ajutor sa invatam bine acest lucru, pentru ca uneori Valcelul cu Fereastra poate fi cel mai lejer traseu de ,,scapare” din creasta atunci cand trazneste. Mergem pe creasta 20 de minute si ajungem la Refugiul Vf. Ascutit. Pe la stanga Vf Ascutit, la 50 de m de refugiu, coboara brusc in stanga un brau marcat cu momai. Este Braul Cioranga Mare Ramura de Sus.
Coboram pe el aproximativ 30 de minute, trebuie sa fim foarte atenti sa nu-l pierdem (ceea ce nu ar fi foarte greu), dar evitand niste saritori spalate ajungem la o bifurcatie de poteci in dreptul unui colt de stanca foarte mare. De fapt, de aici spre stanga pe sub perete mergem noi. Peretele de deasupra se numeste Peretele Cioranga Mare, vizibil foarte bine si din Plaiul Foii . De la acel Colt de stanca spre dreapta incepe Braul Cioranga Mare Ramura de Jos care ne scoate pe la Scara de Lemn (acum este de metal montata de Amicii Salvamont din Brasov); si se duce pana in Strunga Gavanului si de acolo la Diana.
Deci, apreciem de la bifurcatie pe sub Peretele Cioranga, trecem cateva fire de vale, dar cel mai important este Canionul Cioranga si dupa aproximativ o ora de mers pe poteca ajungem la Cabana Ascunsa. Astfel am incheiat o bucla foarte frumoasa in abruptul Pietrei Craiului.
De la Tortite, recomand cobararea prin Hornul Nisipos. Din sa nu mai coboram spre stanga ( pe undeam venit), ci continuam tot inainte prin padure si dupa 15 minute pe stanga observam Hornul Nisipos si jos de tot panta de deasupra izvorului Orlovschi. Dupa aproximativ o ora ajungem la Plaiul Foii si la binemeritata bere.
Cred ca cele mai importante lucruri ca totul sa iasa bine ar fi:
Vreme buna ( cu soare)
Un spirit de orientare excelent pe care il capeti totusi dupa ani de mers pe munte
Atentie la pietre!!!
Drum Bun

Reclame

2 comentarii

 1. Cristi Dina said,

  noiembrie 9, 2009 la 2:42 pm

  Salut!
  Razvan, pana la urma, sunt 8 ore pana la vf.Ascutit sau intreg circuitul? Daca nu, banuiesc ca 4 ore dus, 4 intors…Chiar ma intereseaza timpii orari!
  Cele bune!

 2. iulie 29, 2010 la 5:23 pm

  frumos


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: